Meny 20.06.2024 17:19   
   
   
Byar
Föreningar & samfälligheter
Företagskatalog
Mat & Logi
Turism & Fritid
evenemang
kommunal service
Länkar
Om webbplatsen
karta
Fotogalleri
 
   
   
  Suomeksi
  På Svenska
  In English
  Auf Deutsch
   
 
Svenska | Byar | Söderudden |


  Historia   Service                          


Panike

Söderuddens skärgård
- en oas mitt i Kvarken

Till Söderuddens skärgård kan man komma med bil, båt eller cykel. Man möts av en storslagen skärgårdsmiljö, ett rikt fågelliv och enligt statistiken en av de soligaste platserna i vårt land.

Den som kommer landvägen till Söderuddens skärgård för att uppleva sol och hav, märker snart att en mycket välbyggd oljegrusväg leder ut till de första gårdsgrupperna Karslö och Kåtö. Tre kilometer senare dyker Brändövik upp och man kan se den gamla skolbyggnaden, som senare verkade som Ohls nätfabrik. Nu delar sig vägen och en grusväg leder till Vistan, som ligger vid Revöfjärden. Här kan man ta sig ett svalkande dopp vid simstranden. Om man fortsätter längs oljegrusvägen kommer man snart till Söderudden. Här finns lågstadieskolan, som någon har sagt är den vackraste skolan i svenska Österbotten.

Söderuddens skola
Fortsätter man längs vägen kommer man snart till Klobbskat och Panike. I Panike finns den ena av ändstationerna till den vid det här laget välkända vandringsleden mellan Panike och Björköby. Vandringsleden går över de vackra holmarna Slottsskär och Rönnskär. Fotvandraren behöver båttransport över två sund. Mera info fås vid Cafe Compass i Klobbskat. En kortare vandringsled som ska gå via Kikanberget är även under planering.


Klobbskat fiskehamn

Hamnen i Klobbskat har stor betydelse för bosättningen här, trots att den inte sysselsätter så många personer. Klobbskat fiskehamn började byggas år 1972 och klassificerades då som en av 14 centrala fiskehamnar i Finland. Detta innebar att servicenivån skulle vara högre än i en vanlig fiskehamn. Hamnen besöks förutom av lokala fiskare,också av trålfiskare från de nordligaste hamnarna i Bottenviken. Som mest har hamnen besökts av ett 40-tal trålbåtar. I samband med fiskehamnen finns också en gästhamn för fritidsbåtar.

Ut på udden i Klobbskat hittar man värdshuset Kalles Inn, med sina byggnader bl.a. en lappkåta, rökbastu och en fyr med både restaurang och bastu. Båtutflykter, fiskefärder och sälsafarin ordnas av både Cafe Compass och Kalles Inn.


(Text: Bertil West)